Rachel Carson. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Linda Lear Center for Special Collections & Archives, Connecticut College.

Kort biografi:

1907

 

Født i Springdale, Pennsylvania, 27.mai

1928

 

Tar embedseksamen med høyeste karakter på Pennsylvania College for Women

1932

 

Tar magistergraden på John Hopkins University

1936

 

Blir ansatt U.S. Bureau of Fisheries

1931

 

Gir ut boken "Under the Sea-Wind"

1951

 

Gir ut boken "The Sea Around Us"

1955

 

Gir ut "The Edge of the Sea"

1962

 

Gir ut "Silent Spring"

1964

 

Dør 14. april i Silver Spring,Maryland

Kilde:
Peter Matthiessen/Al Gore

Hvem var Rachel Carson?

Rachel Carson regnes som den moderne miljøbevegelsens mor. Hennes bok "Silent Spring", som kom ut i USA i 1962, gjorde henne berømt over hele verden med sin beskrivelse av en en verden ødelagt av menneskenes uvettige bruk av giftstoffer - en taus verden uten fuglesang, uten liv....

Hun var født til å skrive, og hun visste det fra hun var barn. Hun var en ensom lesehest, med en følelse av undring overfor alt i naturen.I løpet av de første årene på universitetet skiftet hun fag fra engelsk til zoologi.Vitenskapen ga henne stoffet og litteraturen ga henne den klare, lyriske prosaen som er hennes varemerke.

Rachel Carsons første bok, "Under the Sea-Wind" vakte liten oppmerksomhet, delvis på grunn av verdenskrigen."The Sea Around Us" ble tildelt John Burrough's medaljen og National Book Award og solgte mer enn 200.000 kopier i løpet av året.

Carson's nyvunne berømmelse åpnet arenaer for å markedsføre tema hun brant for. Hun var beskjeden og sjenert, men hadde et snev av ertelystenhet, en skarp tunge og en genuin tillit til sin egen litterære verdi.

Frontalangrep på "Silent Spring"

Hennes mest berømte bok , "Silent Spring", er en velskrevet, vitenskapelig framstilling som viser følgene av ukritisk bruk av kjemikalier innen plantevern. "Jo mer jeg lærte om bruken av ugras- og insektmidler, jo mer sjokkert ble jeg", sa Carson. "Jeg så at dette var materiale for en bok. Jeg oppdaget at alt det som betydde mest for en naturelsker var truet, og at intet jeg ellers kunne gjøre ville bety mer."

"Silent Spring" ble trykket som føljetong i "The New Yorker" i 1962 og førte til et ramaskrik. Og selv før boka kom ut ble Carson voldsomt angrepet og truet med rettsaker og latterliggjøring. Hun var både vitenskapskvinne og idealist, men ble anklaget for å være et hysterisk kvinnfolk som ikke var kvalifisert til å skrive en slik bok. Da boka endelig kom ut på markedet, hadde det samlet seg en formidabel hær av motstandere - hele den kjemiske industrien, Landbruksdepartementet , media og til og med den amerikanske Legeforeningen stilte seg på de store industrikonsernenes side.

President Kennedy oppnevnte en undersøkelseskommisjon for å undersøke Carsons konklusjoner, og Senatet organiserte høringer.Carsons påstander viste seg å være solid begrunnet, og hennes innsats førte til forbud mot DDT og globale avtaler om å fase ut 12 andre kjemikalier.

Ikke til å undres over at bølgene rundt "Silent Spring" har blitt sammenlignet med virkningen av "Onkel Toms hytte". Da Abraham Lincoln møtte Harriet Beecher Stowe midt under borgerkrigen, sa han: "Så du er den lille damen som startet alt dette." Ironisk nok, da Rachel Carson vitnet for Kongressen i 1963 var senator Abraham Ribikoffs tiltale av henne et ekko av Lincolns ord fra et århundre tidligere: "Frk. Carson," sa han, "du er damen som startet alt dette."

Plikt til å handle

Carson var ingen selvoppnevnt barrikadestormer, men en intelligent og heroisk kvinne som tok opp hansken. "Skjønnheten i den levende verden jeg prøvde å redde har alltid vært fremst i min bevissthet - den, og sinne over de tankeløse, bestialske ting som ble gjort. Jeg har følt meg bundet av en hellig plikt til å gjøre hva jeg kunne - hvis jeg ikke i det minste prøvde å gjøre noe, ville jeg aldri kunne bli lykkelig i naturen igjen. Men nå kan jeg tro at jeg i det minste har vært til litt hjelp. Det ville være urealistisk å tro at én bok skulle forårsake en total forandring".

"Silent Spring" kom som et rop i ødemarken, et dypt følt, grundig forsket og briljant skrevet vitnesbyrd som endret historiens løp. Den ble en bestselger som ga gjenlyd internasjonalt, og den blir fremdeles i dag - over 40 år senere - regnet som det klassiske grunnlaget for den moderne miljøbevegelse.

Rachel Carson døde av kreft , bare 56 år gammel, i 1964.

peanuts

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2011 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.